Kjell Söderström – tidernas JKV-profil

  • 28 okt 2012

Kjell Söderström lämnade oss den 17 januari i år. Som kanske den främste initiativtagaren till bildandet av JKV år 1973 var hans främsta mål att utveckla klubben till en idrottsplats för segling. Att hans målsättning har förverkligats mer än väl vet vi ju alla i dag!

Efter att vi började på ett ganska spartanskt vis på andra sidan kanalen, efter många om och men fick vi tillgång till en enkel barack för ombyte, disponerar vi nu en anläggning för jolle- och brädsegling som saknar sitt motstycke i Sverige. Mycket av det är Kjelles förtjänst genom ett intensivt bearbetande av myndigheter och sponsorer!  

Vi JKV-are minns framförallt Kjell som TRÄNAREN. Alltid i farten, intensiv, krävande och uppfinningsrik! Att köra träningspass med Kjelle var ingenting för latmaskar, både vad gäller seglare och funktionärsföräldrar. Han utvecklade nya träningsprinciper som ofta kopierades av andra jolleklubbar i Sverige och påverkade även Svenska Seglarförbundet vad gäller satsning på jollar och brädor. Kjell tillämpade och betonade särskilt betydelsen av mental träning, att vara ”bäst när det gäller”. Stenhård  konditionsträning och vinterträning, till exempel träningsläger i fjällen, var också exempel på Kjelles tränarstrategi.

Träningsmetoderna gav resultat, genom många framgångar på tävlingsbanorna blev JKV en av de mest framträdande och respekterade segelklubbarna i Sverige.

kjell 2    

 Kjelle jublar över Marits OS-silver i Seoul 1988


Kjell bidrog starkt med sitt kunnande och sin entusiasm för anordnandet av jolle- och brädregattor i Västerås. JKV blev kända för att klara av att ordna de stora tävlingarna JSM, Lag-SM och NM, mycket beroende på starkt aktivt föräldradeltagande. Redan året efter bildandet av klubben ordnade JKV det första samlade svenska juniormästerskapet för samtliga av SSF rekommenderade jolleklasser, ett vågat steg där Kjell var en av de drivande krafterna. Att en nystartad klubb kunde klara av ett sådant stort arrangemang väckte beundran och uppmärksamhet i svenska seglarkretsar!

Kjell jobbade också för att göra JKV känt för den breda allmänheten, till exempel genom att ordna Västerås-brädan, Fair Play Cup och andra publikvänliga arrangemang

Visste ni förresten att JKV-symbolen JKVär designad av Kjell  ?

Det är nu ett tag sedan Kjell avslutade sitt aktiva arbete som tränare och arrangör men han deltog ofta som funktionär på större tävlingar, den senaste var på JSM år 2004.

 

Vi JKV-are, både seglare och seglarföräldrar kommer att minnas Kjell med stor värme och mycket saknad!