Linda Jonas brädade alla på VM

  • 10 aug 2017

Snacka om comeback! Västeråsaren och JKVaren Linda Jonas fick tillbaka sitt sug för vindsurfing, ställde upp i VM – och brädade mästerskapets samtliga kvinnliga deltagare. – Det gick över förväntan, säger hon. Artikel från Västerås Tidning.

Under förra veckan pågick världsmästerskapet i klassen Kona One i Båstad. Det är en så kallad entypsklass inom vindsurfing som seglas i alla världsdelar. Damer och herrar tävlar tillsammans och alla har samma utrustning vilket ger rättvisa förhållanden. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så jämna förutsättningar som möjligt.

I deltagarlistan, tävlandes för Jollekappseglarna Västerås, fanns bland andra Linda Jonas.

– Jag tävlade mycket förut, men det var för ungefär 20 år sedan, haha. Men i år kände jag mig sugen att ta upp det igen och det passade bra eftersom VM avgjordes i Sverige. Jag har gjort några nationella tävlingar tidigare i år och det har gått bra.

Och så gick du och blev VM:s bästa dam och 18:e totalt …

– Ja, det ger verkligen blodad tand!

Vad kan du berätta om tävlingen?

– Det var ganska lätta vindar till en början, men sedan blev det allt starkare och de sista dagarna fick till och med seglingar ställas in. Jag trivs ganska bra när det är vind, men inte för mycket.

Totalt genomfördes 12 race.

Är du nöjd med resultatet?

– Ja, det gick över förväntan måste jag säga. Med tanke på att det är en helt ny typ av bräda nu än när jag tävlade förut så har det gått väldigt bra. Det här gör att jag vill satsa vidare, säger Linda Jonas.

Vad väntar härnäst?

– Nu är det SM i september som gäller. Sedan är det stora målet VM i Florida nästa år!

Då har Linda Jonas en fin skalp att försvara.

Fotnot: Adam Holm tog hem guldet till Sverige. Trea blev en annan svensk, Björn Holm.

text: Jonas Bergqvist Västerås Tidning